Hi ha unes dues mil espècies de cactàcies que viuen principalment en climes desèrtics o subdesèrtics (amb lleugera pluja estacional).
Les cactàcies són originàries quasi exclusivament d'Amèrica. L'única excepció és la planta anomenada Rhipsalis baccifera que a més d'Amèrica també es troba en l'Àfrica Tropical Madagascar i Sri Lanka (probablement transportada allà per ocells migratoris).
Cactus,nom tradicionalment usat per referir-se a totes les cactàcies...
És a dir, això que tenim aquí al damunt sembla alguna espècie de cactus, no?
No sé res de botànica, però si això és Tarragona, i us asseguro que ho és, què és el que falla?
I per cert, algú podria dir-me com es diu aquesta planta que creix descontroladament en algunes zones verges de la ciutat? Per què es trenca?
Ho sento, avui tocava botànica salvatge...
21 comentaris:
Jo li dic atzavara...
la invasion de la plantas salvajes!!!
qué salvajada!! pobres plantas!
M'agradaria que cuidessim més les plantes, una mica més de gust.
Si pasan cerca de las vias del tren encontraremos toda esta variedad de plantas pero muy, pero que muy salvajes, descuidadas...hasta dan miedo!
bonica botanica salvatge
Comentario a la "Botánia salvaje"
Esta planta pertenece a la familia de las amarilídeas, procede de Méjico y comprende alrededor de 350 especies. Estas plantas fueron introducidas en Europa en la primera mitad del siglo XVI, y partir de entonces se extendieron lentamente por las regiones cálidas del Mediterráneo. Se caracterizan por un círculo de hojas basales, que en varias especies son bastante largas, robustas, carnosas, con grandes flores y a menudo erectas.
En algunas especies la floración se realiza una sóla vez en el transcurso de varios años muriendo la planta a continuación.
De algunas de ellas los mexicanos obtienen su traicional bebida, el pulque, del que se puede extraer por destilación una especie de aguardiente: el mezcal.
Las hojas de muchas de estas plantas proporcionan largas fibras que se utilizan para hacer cuerdas y tejidos resistentes.
AGAVE = ATZAVARA = PITA = AGAVE
En el caso de las cactáceas no habran sido los pajaros migratorios los que hayan dejado su recuerdo, sino la venganza de los "estorninos rambleros" por la actitud de algún organismo municipal en la colocación de esos aparatejos ruidosos tan decorativos.
Cuidado al sacarlos, puntxan!!!
Aquesta planta es l'atzavara (pita en castellà) de sempre que neix al camp de tarragona com l'altre cactus que es una figuera de moro (higo chumbo o chumbera).
l'atzavara quan es gran apareix la flor que aqui li anomenem "pal de ballari".
A Mont-roig ni ha moltes per tot el terme sobretot a la muntanya de l'ermita de la Roca. el propi pintor Joan Miró les va pintar en nombroses vegades, tant una especie com l'altre.
Malgrat ser salvatge, valdria la pena cuidar i netegar l'entorn d'aquestes.
Sííí´, i quin contrast més maco, el verd de l'atzavara i el roig de la Roca.
Atzavara
BOT /JARD 1 Planta de la família de les agavàcies (Agave americana), d'una gran talla i amb fulles carnoses molt grosses, espinoses a les vores i acabades en un fort mucró.
Quina paraula més bonica!
"L'ombra de l'atzavara" és de Pere calders que va estar exiliat a Mèxic ...
A la riera d'Alforja s'hi poden trobar vuit espècies de cactàcies completament naturalitzades. Per a més info llegiu aquest article:
http://www.rjb.csic.es/pdfs/Anales61(1)27-33_cactaceas.pdf
Per sort no sòn tan invasives com altres parents de climes àrids (Carpobrotus o "dits de bruixa"), i que trobem colonitzant platges o zones prop del litoral. S'han fet servir profusament en jardineria (privada i pública).
com molen les plantes
estic enamurat 1 de la clase
i li estimo molt
wapa wapa wapa wapa
encuantole pille a solas le meto de to menos miedo
la a fortunada es _____________.
1_Aora te lo digo esta en la 4
2_La es la elegida.
3_La fortunada es EN ALGUNO DE ESTOS DIAS OS LO DIGO.
4_Epera en la 2.
5_Es mi numero preferido pero la 3 tambien(3)
son 2 i una lla entra en esta web (entran 2 chicas)
la conocen muchos de mi clase
Denis, soy la Maria,
Di ya el nombre que no tengo ni ideaaaa!!
Publica un comentari a l'entrada